Innimellom lager jeg mandagsmiddag til gode venner, og for et par uker siden lagde jeg litt ulike asiatiske småretter. Noen laget jeg litt for inspirasjon til valgfaget jeg har på skolen, noen retter fordi jeg syntes det var innmari godt, og noen for å få det hele til å henge sammen. (Og kanskje snart på tide å huske å ta bilder....)
Denne mandagens retter var:
I tillegg laget jeg vermicellisalat med reker og and, fylte minipaprika med auberginer og kamskjell på søtpotetmos.
Vårruller med and
2 cm finhakket rød chili
1 ss hakket koriander
1 båt finhakket hvitløk
2 ts fiskesaus
2 ts soyasaus
1 ss limesaft
2 ss soyasaus
1 ss brunt sukker
1 ts finhakket rød chili
1 ts hakket ingefær
Dippen blandes sammen og has i en serveringsskål. Husk å smake...
500 g laksefilet
2 vårløk
1 ts revet ingefær
1 båt hakket hvitløk
½ hakket rød chili
2 ss koriander eller persille
1 ss potetmel
1 ss sitronsaft
1 ss fiskesaus
1 ss sitronsaft
1 ss soyasaus
1 ss flytende honning
½ rødløk
2 ss frisk kjørvel (eller basilikum)
1 ss soyasaus
1 ts fiskesaus
2 ss potetmel
2 ss soyasaus
Slik gjør du:
Ha pistasjekjerner og løk i foodprosessoren og hakk det fint. Ha i resten av ingrediensene og kjør til det blir en jevn masse. (Som du vil gjøre det til kjøttboller)
Fyll kyllingoverlårene med kyllingdeigen. Det går ca 1 ss
i hvert lår. Så ruller du hvert enkelt lår inn stramt inn i plastfolie. (Helt
vanlig gladpack går fint) Så skal de trekke i vann (ca 80 grader) i ca 10
minutter, før du tar av plasten.
Smelt smør i stekepanne og ha de ferdig trekte kyllingoverlårene i panna. Stek til de blir gyldne og ha på honning og soyasaus. Rull kyllingen rundt i panna slik at de blir helt dekket.
Denne mandagens retter var:
- Vårruller med and
- Laksekaker med chili
- Grønn salat med pistasjenøtter og granateplekjerner
- Honningglaserte fylte kyllingoverlår med pistasjekjerner og kardemomme
I tillegg laget jeg vermicellisalat med reker og and, fylte minipaprika med auberginer og kamskjell på søtpotetmos.
Vårruller med and
1 andebryst/ eller kylling/ svinekjøtt
1 revet gulrot
½ finhakket gul løk
1 bok choi eller 4 blad kinakål2 cm finhakket rød chili
1 ss hakket koriander
1 båt finhakket hvitløk
2 ts fiskesaus
2 ts soyasaus
8-12 blad filodeig (ca 25X25 cm)
Slik gjør du:
Skjær fine ruter i skinnet på andebrystet, og
stek det med skinnsida ned, til skinnet er ordentlig sprøtt. Snu brystet og
stek det i ca 5 minutter på den andre siden. Skjær kjøttet i små biter, og hell
fettet i en skål. La det være igjen ca 1 ss til steking i panna.
Fres løk i litt olje til den er blank i
en gryte. Ha i hvitløk. Tilsett strimlet bok choi og stek til den er myk, ca. 2
minutter. Bland i revne gulrøtter, koriander, chili, soyasaus og fiskesaus.
Bland kjøttet med grønnsakene. Avkjøl kjøtt- og grønnsaksblandingen.
Legg et vårrullflak på arbeidsbenken med
en av spissene vendt mot deg.
Fordel 2 ss av fyllet litt inn på
filodeigflaket. Rull sammen til cirka halvveis inn på flaket. Brett de to
hjørnene inn mot midten og rull vårrullen tett sammen. Lim den siste spissen
med vann. Gjenta med resten av flakene og fyllet.
Legg vårrullene med skjøten ned på en stekeplate med bakepapir og
pensle dem med olje. Stek vårrullene på 225 °C i ca. 10 minutter.
Dipsaus til vårrullene
1 ss fiskesaus1 ss limesaft
2 ss soyasaus
1 ss brunt sukker
1 ts finhakket rød chili
1 ts hakket ingefær
Dippen blandes sammen og has i en serveringsskål. Husk å smake...
500 g laksefilet
2 vårløk
1 ts revet ingefær
1 båt hakket hvitløk
½ hakket rød chili
2 ss koriander eller persille
1 ss potetmel
1 ss sitronsaft
1 ss fiskesaus
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene utenom potetmelet i en
foodprosessor og kjør til det er grovmalt. Ha i potetmelet og kjør i 10
sekunder til alt er blandet. La deigen stå i ca 15 minutter før du former små
kaker.
Fiskekakene stekes i panne til de er gyldne på hver side. Fiskekakene kan godt serveres for seg selv, med ris og salat.
1 pose bladsalat
½ granateple
3 ss pistasjekjerner
Dressing
1 ss fiskesaus1 ss sitronsaft
1 ss soyasaus
1 ss flytende honning
Her gjorde jeg det enkelt. De fleste butikker har poser
med små salatblader, jeg brukte en asiatisk variant. Strødde på
granateplekjerner og pistasjenøtter, og rørte sammen dressingen.
Honningglaserte fylte kyllingoverlår med pistasjekjerner
og kardemomme
Dette er kanskje den mest kompliserte retten jeg lager.
Den innebærer en rekke ulike operasjoner, men så blir resultatet fantastisk også.
Oppskriften er inspirert av en bok om asiatiske tapas, og av en
barnematoppskrift med kylling, kardemomme og basilikum. Til bryllupet til et vennepar laget jeg 300 stykker og da var det fylte kyllingvinger.
2 kg kyllingoverlår
2 ts salt
500 g kyllingkjøttdeig
4 ss pistasjekjerner
1 ts kardemomme½ rødløk
2 ss frisk kjørvel (eller basilikum)
1 ss soyasaus
1 ts fiskesaus
2 ss potetmel
Til steking
2 ss smør
2 ss flytende honning2 ss soyasaus
Slik gjør du:
Bein ut kyllingoverlårene. I noen butikker får du kjøpt
ferdig utbena, da trenger du ca en kg. Jeg bruker fingrene og en liten kniv når
jeg gjør dette. Jeg holder tak øverst i beinet, og trekker kjøttet nedover. Så
lager jeg et snitt rundt nederste del av beinet og vrir kjøttet av. Skinnet
skal sitte på. Legg kjøttet i ei skål og strø på 2 ts salt.
Ha pistasjekjerner og løk i foodprosessoren og hakk det fint. Ha i resten av ingrediensene og kjør til det blir en jevn masse. (Som du vil gjøre det til kjøttboller)
Smelt smør i stekepanne og ha de ferdig trekte kyllingoverlårene i panna. Stek til de blir gyldne og ha på honning og soyasaus. Rull kyllingen rundt i panna slik at de blir helt dekket.
Og nam, faktisk veldig nam.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar