Jeg har nesten alltid Salma i kjøleskapet. Salma er fersk, filetert og vakuumpakket laks. Jeg har blitt en stor ambassadør for Salma, og aner ikke hvor mange ganger jeg har stått ved fiskedisken og anbefalt produktet til andre. Det er nesten slik at man skulle trodd jeg var en undercover Salmaagent. Jeg foretrekker for øvrig ryggen framfor magen, da ryggen er mindre fet.
Jeg har laget en hel rekke retter med Salma i det siste. Ofte velger jeg å spise Salma som sashimi, bare med en enkel ponzusaus. Da er det bare å skjære Salmaen i tynne skiver, og blande sammen soyasaus og lime. For øvrig har jeg laget Salma i grovt pølsebrød, sukkersaltet varmrøkt Salma, og Salma stekt med wasabierter.
Jeg er for øvrig overbevist om at du ikke kan bytte ut Salma med annen laks, men nå er jo jeg Salmafrelst.
Salmasashimi med Ponzusaus
Beregn 200 g Salma pr person. Skjær Salma i tynne skiver, og legg på fat. Finsnitt gjerne litt vårløk og koriander til å ha over Salmaen.
Ponzusaus
Ponzu er egentlig en japansk saus basert på mirin, sitrussaft og soyasaus. Jeg gjør det mye enklere, og blander halvparten soyasaus og halvparten lime, og river litt frisk ingefær i. Enkelt, og etter min mening, supergodt.
Wasabiertstekt Salma med mandelpotetpure, nøttesmør, og stekte kantareller.
Forrett til fire personer
500 gram Salma
1 dl wasabierter
Salt
pepper
Knus wasabiertene med et kjevle. Del Salmaen i fire like store biter. Rull Salmabitene i de knuste wasabiertene, salte og pepre lett. Stek Salma i stekepanne, til den er lysebrun utvendig, og gjerne har rosa kjerne.
Nøttesmør
100 g smør
1/2 dl soyasaus
Smelt smør, og la det bli gyllent. Tilsett soyasaus. Ferdig
Mandelpotetpure
500 g mandelpotet
2 båter hvitløk
2 ss smør
1 dl fløte
Skrell potetene og sett dem til koking på svak varme uten salt. Grovhakk hvitløken, og kok den sammen med potetene.Hell av vannet etter 10 - 15 minutter, eller når potetene er gjennomkokt,
Mos potetene, ha på smør og fløte og bland godt. Smak til med salt og pepper.
Stek kantareller i smør.
Varmrøkt sukkersaltet Salma
Jeg har tilgang på en ABU-røk, og etter en meget vellykket lunsj i Italia, fikk jeg behov for å teste ut noen nye retter.
1 dl sukker
1 dl salt
300 g Salma
1 ts wasabi
Bland salt og sukker og strø dette over Salmaen. Sørg for at alle sider er dekket, og la Salma ligge i blandingen i ca 30 minutter. Skyll av salt og sukkerblandingen. Smør et tynt lag med wasabi på Salmaen.
Gjør klar ABU-røken, og legg Salmaen på rista. Tenn flammen under ABU-røken, og la laksen røkes under tett lokk i ca 5 minutter. Ta ABU-røken av flammen, og la laksen stå i ca 15 minutter. (Helst i kald snø, slik at det nærmest blir lunkenrøkt). Jeg serverte sammen med rå Salma og ponzu-saus. Nam!
Etiketter
ABU-røk
and
appelsin
appelsinaioli
asiatisk
asparges
aubergine
avokado
baking
banan
bearnaise
bento
biff
bladpersille
blomkål
blåbærpai
blåmuggost
breiflabb
brennesle
bringebær
brokkoli
brød
burger
bønner
chorizo
chutney
coleslaw
cookies
dessert
elg
fasan
fennikel
fikenmarmelade
fisk
foccaccia
folkehøgskole
frifor
fylt kylling
gammel kokebok
gele
glace
greateng
gresskar
grillede grønnsaker
grillet paprika
grissini
grønnkål
gulrot
gulrotkake
hjort
hodesylte
hvilerett
indisk
is
jordskokk
Julemat
kalv
kamskjell
Kantareller
kikerter
kimchi
kjøttboller
kjøttdeig
kongekrabbe
Kopimeny
koreansk
kurs
Kveite
kylling
kyllingleverpate
kålrot
laks
lam
lammecarre
lammerull
lammeskank
lasagne
leverpostei
limefromasj
løk
majones
maki
nan
ostekake
pai
paprika
pesto
plommer
ponzu
poteter
purre
pølser
quinoa
raita
reker
rosmarin
rotgrønnsaker
rødbeter
rødvinssaus
rødvinssmør
rådyr
salat
salma
salsa
salt
sashimi
saus
scampi
sellerirot
sellerirotmos
semifreddo
sharonfrukt
shepherd's pie
sild
sjampinjong
sjokolade
skinke
spekeskinke
spinat
steinbit
storfe
suppe
sushi
sushi. nigiri
svin
svinefilet
svinekjøtt
søtpotet
tagine
tapas
teiebær
tempura
thai
timian
tomater
tomatsalsa
torsk
vegan
vegetar
vårruller
waldorfsalat
wasabi
wok
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar