Oppskriftene i denne kokeboka fra 1998 er samla fra litt ulike steder. Det meste har jeg testet flere ganger, og det er eller var mine favoritter. Det er flere av rettene som er mulig å sette sammen til en litt finere meny, samtidig som jeg jo har tenkt at det viktigste er å ha noe som smaker ganske godt til vanlig. Jeg har en plan om å dele opp oppskriftene og gjøre det hele litt mer leselig.
Det er ganske genialt å servere tapas, og da kan du bruke flere av oppskriftene, eksempler her er å lage marinerte oliven, marinert fetaost og marinert paprika, i tillegg til at du steker kjøttbollene med chili på trepinner, og lager marinerte reker. Mye marinert, men det betyr at det kan være kaldt og at du ikke trenger å stresse.
Breiflabb med krabbe/chilisaus
ca. 1 kg hel breiflabb-filet
hvit pepper
salt
hvetemel
olivenolje til steking
.....
3 sjalottløk
1 / 2 dl rød chilipepper
2 dl hvitvin
1 boks fløte
saften av en halv lime
½ ts sukker
en knivspiss salt
1 ts hakket persille
ca. 100 g kokt krabbe
100 g smør
1. Finhakk sjalottløk og chili og surr i panna i ei ss smør.
2. Slå på hvitvin og fløte. Kok ned med en tredjedel.
3. Rør inn smør og krabbe og smak til slutt til sausen med sukker, salt, persille og lime. La gjerne sausen stå og kvile en times tid, og varmes (ikke kokes) opp igjen før servering.
4. Gni fiskefileten inn med hvit pepper og salt og vend den i hvetemel.
5. Brun den i stekepanna i olje kjapt, på høy varme.
6. Legg fisken over i et ildfast fat - og sett det i ovnen på 170 grader i ca 15 minutter.
7. Server - gjerne på porsjonstallerkener. En flaske hvitvin vil ikke føles som gift til dette.
Kyllingtortillas
1 kyllingbryst
12-15 tortillachips eller to maistortillas
4-5 ss rømme blandet med lime
50 gr ost (f.eks. cheddar, norvegia)
1 1 / 2 dl salsa
chilipulver / cayennepepper
salt, pepper
1. Krydre med salt og pepper og brun kyllingbryst i stekepanna i olje. Skjær i passende biter.
2. Bland rømme (best med seterrømme) og limesaft. Til en liten boks rømme bruker du en halv lime.
3. Legg halvparten av kyllingbitene nederst i en ildfast porsjonstallerken. (Har du ikke nok porsjonstallerkner, lag alt samla i en stor ildfast form).Legg så på en 6-7 skiver tortillachips, evt. en maistortilla revet i småbiter og et par spiseskjeer rømmeblanding.
4. Hell over halvparten av salsaen. Det er veldig viktig at den er varm når du har den oppi - og så halvparten av den revne osten. Dryss forsiktige mengder chilipulver oppå.
5. Gjenta så prosessen, med kylling, tortillachips, rømme, salsa og ost, og chilipulver eller cayennepepper helt på toppen.
6. Det er viktig å ikke bruke for mye ost. Kan du ikke lenger se fyllet under osten, har du tatt oppi for mye. Pass på at du ikke bruker aller sterkeste type asiatisk chilipulver - da blir dette for hett.
7. Steik i stekeovn på 225 grader.
Salsa
to bokser tomater
en middels stor løk
to båter hvitløk
10-12 biter jalapeño på glass
1 / 2 ts salt
2 ts malt spisskummin
1 ss chilipulver
1 / 2 ts tørket oregano
olje til steking
1. Grovhakk løk og hvitløk. La dem surre i olje til de er myke.
2. Bland inn tomatboksene og krydder.
3. Skyll vekk eddiken fra jalapeño-pepperet, grovhakk og bland inn.
4. La koke i 15-20 minutter.
5. Når den er kald kan den stå i lukket boks i kjøleskap en god ukes tid.
6. Denne salsaen kan brukes i forskjellige typer varme retter, og også som dip til tortillachips - men også da helst oppvarmet.
Fiskesuppe
1/2 dl olivenolje
10 sjalottløk
2 friske chilier
2-3 båter hvitløk
2 ts tomatpure
Et par laurbærblad
1 liter vann (to-tre dl kan erstattes med bhvitvin)
halv presset sitron
1 terning fiskebuljong
1 terning hønsebuljong
7-8 hekto steinbitfilet
1/2 kg blåskjell
1. Rens sjalottløk og skjær den i relativt store biter
2. Ta ut frø og innmat på chilien og skjær i strimler. Er du skeptisk til styrken, bruk mindre chili. Er du en ordentlig tøffing bruker du mer.
3. Ta litt olivenolje (ordinær kvalitet holder i massevis) i en god tykkbundet kasserolle med sterk varme.
4. Bruk to-tre hele båter hvitløk med skall og alt og legg oppi. Hvitløksmaken blir mild og avrundet på den måten. Når suppen serveres vil ingen få hvitløksjokk om de spiser en båt heller. Sautèr et par minutter.
5. Skjær av toppene og nederst på rota på fennikelen. Skjær den i passende strimler og ha det oppi kasserollen. Ha oppi tomatpure. Sautèr videre i et minutt.
6. Ha oppi vann, sitron (eventuelt hvitvin), buljongterninger, en god håndfull med oppkuttet frisk koriander - og la suppen putre i ca. 30 minutter.
7. Fileter steinbiten og skjær den i passende biter og la den putre med..
8. Vask og børset blåskjellene, og legg dem på toppen av suppen fem minutter
etter at fisken er lagt oppi. Når blåskjellene har åpnet seg er suppen ferdig.
9. Server rykende varm, gjerne med godt brød til.
Foccaccia
1. Bruk om lag halvparten av deigen fra grunnoppskriften - bruk små mengder mjøl, og jobb ut til to sirkelformede
brød - som du setter til heving på en smurt stekeplate.
2. Om du ønsker fyll i brødet, f. eks svarte oliven, hakker du opp en ti-tolv oliven og jobber dem inn i deigen før de settes til heving.
3. La brødene heve i 30-40 minutter.
4. Når brødene har begynt å hovne skikkelig, trykker du dem godt sammen - slik
at de blir omlag en og en halv cm høye.
5. Strø på litt mjøl, og marker åtte «kakestykker» med kniv i hvert brød.
6. Sett inn i en forvarmet ovn på ca 240 grader. La dem steke i syv-åtte minutter
og server gjerne umiddelbart.
Det er av avgjørende betydning at vannet ikke må være for varmt. La det være lunkent og knapt nok det. Elt det på lav hastighet - lenge. Bruk eventuelt god tid på å elte forhånd. Når deigen så vidt slipper bollen er den ferdig. Deigen er da fuktig, løs og glatt og det skal den være.
Deigen du trenger skjærer du bort, resten pakker du inn i plast og legger i kjøleskapet. Om du et par dager senere skal lage f. eks pizza, tar du bare deigen fra kjøleskapet og jobber den ut med minimale mengder mjøl.
50 g gjær
2-3 ts salt
1 ts sukker
½ dl olje
800 g mjøl
½ l vannGrønn pesto
20g pinjekjerner
1 potte basilikum
2 hvitløksbåter
1 dl revet parmesan
1-1 ½ dl olivenolje
salt og pepper
Slik gjør du det:
1. Rist pinjekjernene gyldne i tørr stekepanne
2. Ha dem i en foodprosessor/stavmikser sammen med urter og parmesan.
3. Ha i oljen i en tynn stråle og kjør til alt er finhakket.
4. Smak til med salt og pepper
Rød pesto
Denne kan brukes som saus til pasta og kylling, og som smakstilsetning til sauser og supper.
100 g tørkede tomater
50 g parmesanost
50 g pinjekjerner
1 ½ dl olivenolje.
1. Skjær tomater og parmesan i små biter.
2. Rist pinjekjernene lett i ei tørr panne.
3. Ha alt i en hurtigmikser og tilsett oljen litt etter litt.
4. Ha på glass, pestoen holder seg ca ei uke i kjøleskap.
Marinert paprika
3 røde paprikaer
3 grønne paprikaer
3 gule paprikaer
2 hvitløksbåter
persille
olivenolje
1. Del paprikaene i to og fjern stilk og frø.
2. Legg halvdelene på ei langpanne og steik dem i 30 minutter på 225c til skinnet blærer seg.
3. Legg dem varme i en plastpose og avkjøl.
4. Trekk av skinnet.
5. Strimle paprikaen, ha i hakket hvitløk og persille og hell over olivenolje.
Paprikaen kan du servere som den er nå, eller la den ligge i kjøleskapet et par dager til marinering.
Marinerte Oliven
svarte eller grønne oliven
3 hakkede hvitløksbåter
2 ss finhakket persille
rosèpepper
2 dl olivenolje.
Legg alt lagvis i glass og hell olivenoljen over. Aller best blir det dersom du setter det et par dager i kjøleskapet. De holder seg minst en måned!
Krydderolje
Dette er det mange som lurer på her er den veldig hemmelige oppskrifta:
1-2 ss hel pepper, gjerne i ulike farger
en kvist timian
en rød chilipepper
1-2 båter hvitløk
olivenolje.
Ha alt på flasker du liker utseendet på. Alle grønsakene må være tørre og relativt nyvaska. La det stå i noen uker.
Her kan men også variere. Til fisk, kan man ha dill i olja, og til vilt kan man putte på en kvist med einer, og bær fra samme plante.Rå sjokoladekake
Rå sjokoladekake er innmari godt, og ser stilig ut. Denne oppskrifta er til seks porsjoner.
100 g smør
100 g kokesjokolade
50 g sukker
3 egg
3 ss hvetemel
revet skall av en halv appelsin
en knivspiss malt kanel
1. Smelt smør. Smelt kokesjokolade i vannbad eller mikrobølgeovn.
2. Tøm sjokoladen over smøret (ikke omvendt) og rør ut.
3. Tilsett sukker og egg. Mjølet blandes inn til slutt, sammen med kanel og fint revet appelsinskall.
4. Hell røren over i seks sylindrer på ca 5-6 cm i diameter (eventuelt i kaffekopper)-plassert på en stekeplate dekket med bakepapir.
5. Sett kakene inn i forvarmet ovn på 160 grader. De skal stå inne i 8-9 minutter. Til en ser at toppen begynner å løfte seg - og at det har skorpet seg i kantene. Men kakene skal være rå inni!
6. Fjern sylindrene, eventuelt klipp opp pappmansjetten - og server med en gang. Gjerne sammen med friske bær, en sorbet - eller en appelsinsalat.
Appelsinsalat
tre appelsiner
1/2 vaniljestang
(noen dråper sitronsaft)
to strøkne ts maisenna
4 ss sukker
vann
stjerneanis
1. Skjær ut kjøttet fra en appelsin, press ut saften fra de to andre.
2. Bland appelsinsaften eventuelt med noen dråper sitron (om appelsinene er spesielt søte) i en kasserolle sammen med vaniljestang og en stjerneanis dersom du har, rør inn sukker.
3. Rør maisenna ut i litt kaldt vann i et eggeglass. Rør maisennablandinga ut i resten. 4. Gi blandinga et oppkok - ta ut vaniljestanga og anisen - sett den deretter til kjøling før bruk.
Kamskjell
4 ferske kamskjell
1 gulrot
¼ agurk
1 ss smør
1 ss olje
saus:
1 dl fiskekraft
1 dl hvitvin
1 ss smør
1 ss finhakket sjalottløk
150 g usalta smør
20 g lakserogn eller anna kaviar
1 ss hakket persille
1 ss hakket gressløk
litt sitronsaft
salt og pepper
1. Du starter med å rense skjellene. Med en sterk kniv løsner du muskelen fra det flate lokket ved å skjære over muskelen. Kast lokket. Ta nå en skje og løsne skjellinnmaten forsiktig fra bunnskjellet. Ta fatt i muskelen og dra av det som er rundt muskelen. Dette kastes, men ikke den røde rognposen.
2. Vask nå muskelen og rognen og del i 3 eller 4 tynne skiver. Disse skivene skal saltes og pepres og stekes på ei side i ei varm teflonpanne med olje i 20 sekunder, altså rett før servering.
På forhånd har du laget denne sausen:
1. Fres litt hakket sjalottløk i smør og ha på hvitvin og fiskekraft og kok ned til ½ dl.
2. Del smøret i biter og pisk inn småbiter av smøret til en jevn fin smørsaus. Smak til
med salt, pepper og sitronsaft og ha i persille, gressløk og lakserogn ved servering.
3.Skrell gulrota og ta ut margen av agurken. Del i skiver og så skjærer du pene strimler av dette. Strimlene freses i litt smør og vann og saltes og pepres.
4. Anrett grønnsakene vaska varme kamskjell. Legg på de steikte kamskjellene og hell over sausen.
Gulrotkake
4 egg
3 dl sukker
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
3 dl hvetemel
4 1/2 dl raspet gulrot (fint)
1 1/2 dl soyaolje
Egg og sukker piskes sammen, sikt i det tørre, og tilsett til slutt raspet gulrot og matolje. Rund form. Stekes 1 time på 175C.
krem:
200 gr. philadelphia ost
50 gr. smeltet smør
250 gr. melis
1 ts vaniljesukker
3 ss fløte
Tzatziki
1 beger yoghurt
½ beger rømme
1 agurk
½ ts salt
3 hvitløksbåter
salt og pepper.
1. Ha yoghurten i et kaffefilter og la den renne av.
2. Riv agurken og ha ½ ts salt over. La stå i 5 minutter og press ut så mye vann som mulig.
3. Bland alt, og smak til med salt og pepper.
Rømmedressing
1 beger rømme
2 hvitløksbåter
14 dråper sitron, eller tilsvarende
urter etter smak (jeg synes at timian er godt)
salt og pepper.
Bland alt og server til nesten alt.
Jeg har etterhvert blitt veldig tilhenger av helstekt kylling som ikke er så aller verst dyrt heller. Fyllet i kyllingen varierer jeg ofte, her er noen favoritter:
1 kylling
salt
pepper
olivenolje/smelta smør
fyll 1 fyll 2
1 sitron 10 svisker
1 løk 5 soltørka tomater
2 båter hvitløk 1 løk
½ purre
½ sitron
2 båter hvitløk
1 eple
nøtter
Del alt i passe biter og fyll kyllingen med dette.
Ellers kan du sjølsagt putte absolutt hva du vil i kyllingen.
Du har nå en fylt kylling. Ha olje/ smør, salt og pepper utenpå kyllingen, og sett den i stekeovnen på 200 grader. Her skal den stå i en time. Stikker du en pinne inn ved lårene skal det komme ut klar veske når kyllingen er ferdig. Er væsken rød lar du den stå litt til.
Oppblåste poteter
poteter
olje
salt og pepper
krydder.
Del skrelte poteter i båter. Pensle med olje. (jeg bruker olivenolje og litt smør som er smelta) og ha på salt og pepper. Når jeg har krydderurter på den andre maten bruker jeg ofte litt av denne på potetene. Sett de i stekeovnen på ca 225 grader i 30 minutter. De kan godt puttes sammen med andre ting som er i ovnen. Da står de bare litt lenger dersom det er lavere temperatur.
Marinert feta
fetaost
1 ts rosèpepper
10 hele koriander frø
frisk timian eller basilikum
2 båter hvitløk
½ rød chilipepper
olivenolje
Del fetaosten i terningstore biter og legg den og krydderet lagvis på et glass. Hvitløken og chilien deler du i biter.
Vinaigrette
2 ss eddik
6 ss olje
¼ ts sennep
pepper
krydder.
Ha olje og eddik på et glass sammen med sennepen. Rist godt og krydre med pepper og andre urter du liker. Oljen bør være oliven og eddiken bør ikke være 7%. Her er det godt med balsamico, hvitvins eller rødvinseddik.
Pastasuppe
2 ss olivenolje
1 finhakka løk
2 små gulrøtter i skiver
2 poteter i skiver
2 hvitløksbåter
1 boks hakkede tomater
8 dl hønsekraft = 2 terninger + vann
100 g pastaskruer
salt og pepper
4 kyllingfileter
olivenolje
rød pesto ( egen oppskrift, men du kan også kjøpe sausen til dolmio som heter soltørka tomater)
parmesanost i tynne skiver.
1. Ha oljen i en kjele.
2. Fres gulrot, poteter, løk og hvitløk til det blir gyllent.
3. Ha i tomater og hønsekraft.
4. Ha i pastaskruene.
5 kokes i 10 minutter til alt er mørt. ( her kan du stoppe og spise suppa som den er)
6. Steik kyllingfiletene i litt olje til de har fått farge. Ettersteik i 10 minutter under lokk.
7. Ha suppa i skåler, del kyllingen i biter og ha på 1 ss pesto og litt parmesanost på toppen.
Marinerte reker
reker helst ferske ca 300g
1 båt hvitløk
1 rød chili
1 gul paprika
2 cm frisk ingefær
gressløk
1 lime
4 ss olivenolje
salt og pepper
Rens rekene og ha dem i en skål. Del alle grønnsakene og urtene unntatt lime i små biter (1x1 mm. ) og ha dem sammen med rekene. Press limen over rekene og ha på olivenoljen. Salt og pepper etter smak. La blandinga stå kaldt i en time før du serverer. Sammen med brød og frisk grønn salat.
Saus
Denne er god til kylling og biff.
1 hakket sjalottløk
2 ss smør
¼ dl balsamicoeddik
1 ts sukker
3 dl fløte
salt og pepper
1. Fres sjalottløken mjuk i smøret og ha over eddiken.
2. La det frese i ca 5 minutter og ha i fløte, og sukker.
3. La sausen småkoke i ca ½ time.
4. Smak til med salt og pepper.
Rødvinssaus
1 ss smør
1 liten løk
½ liten gulrot
1 hvitløksbåt
6 grovknuste pepperkorn
1 ss tomatpure
2 ss mjøl
3 ½ dl rødvin
3 dl kraft/ buljong
1 ts salt, ½ ts timian
2-3 ss smør
1. Hakk løk, gulrot og hvitløk fint og fres det i en ss smør uten at det tar farge. Tilsett pepper og la det surre et par minutter.
2. Rør inn tomatpure, dryss på mjøl og spe med kraft +3 dl vin. Tilsett salt og timian og kok sausen i minst 20 minutter.
3. Sil sausen , rett før bruk varmes sausen, og tilsett resten av rødvinen. Rør tilslutt i 2 ss smør slik at sausen blir blank.
Fisk i pakke
Disse er greie, oppskrifta er beregna på en person,
1 stykke fiskefilet, gjerne sei eller laks.
½ rød paprika
½ hvitløksbåt
2 poteter
½ tomat
svarte oliven
½ gulrot
litt purre
salt og pepper
½ sitron
1. Del potetene og grønnsakene i biter og legg dem på et stykke dobbelt folie.
2. Krydre med salt, pepper og finhakket hvitløk. I tillegg kan det være godt med dill.
3. Smør gjerne folien med litt olivenolje, og pakk pakkene godt sammen. Legg pakkene i stekeovn på 225 grader. Pakkene skal steke i 30 minutter.
4. Press sitron over når det er ferdig.
Sterke kjøttboller
Disse er kjempegode i pitabrød, med litt salat , hvitløksrømme og salsa til.
1 grønn chilipepper
2 båter hvitløk
1vårløk/ ½ løk
2 cm ingefær
litt persille
2 ss maisenna/potetmjøl
½ kg kjøttdeig
salt og pepper
(støtt koriander)
1. Kutt krydder og løk i små biter og bland med kjøttdeig, maisenna og salt.
2. Steik som pølser i stekepanne.
Biff/ svinefilet/kyllingfilet.
For å være helt sikker på at biffen eller kjøttet blir riktig stekt har jeg plukket opp et par tips. Dette tar litt lengre tid, men resultatet er alltid vellykket. Kjøttet kan også fylles, og jeg har noen gode ideer som er utprøvd.
Ta ut kjøttet fra kjøleskapet i god tid før du skal steke det. Ha olje og smør i panna, og brun kjøttet på sterk varme. La kjøttet ligge i minst 10 minutter. Varm stekeovnen til 200 grader og sett inn kjøttstykkene i ovnen i ca 7 minutter. Ta ut kjøttet igjen og la det kvile til du skal servere maten, da setter du kjøttet inn i ovnen igjen og steker det på 225 grader i ca 3 minutter, eller til det er varmt. Kjøttet hever seg ofte og ser ut som en liten ball. Da er det helt perfekt stekt. Jeg salter først etterpå for at kjøttet ikke skal bli tørt.
Fylt kyllingfilet
Til kyllingfileten bruker jeg ofte soltørka tomater og frisk estragon. Da er det også godt med estragon i sausen. Du kan lage balsamicosaus, eller rett og slett ta en bearnaise dersom du liker det.
Fylt svinefilet.
Svin er godt sammen med sopp og løk. Svinefileten kan fylles med en blanding av frest sopp og løk, her er hvitløk også godt. Du kan også lage soppsaus til. Da freser du sopp og løk, har i litt hvitløk, og peprer.
Fylt biff.
Blåskimmelost og biff er innmari godt. Lag ei lomme i biffen og ha i litt blåskimmelost. Denne er ganske salt og du behøver ikke å salte kjøttet. Rødvinssaus er kjempegodt til.
Hasselbackpoteter
Hasselbackpoteter er genialt til ulike typer stekt kjøtt.
poteter
olje/smør
timian eller annet grønt krydder
salt og pepper
(revet ost)
1. Skrell potetene
2. Del potetene i skiver, men ikke helt igjennom, de skal henge sammen i bunnen.
3. Varm ovnen til 200 grader.
4. Smelt smør og bland det med olivenolje, eller bruk bare olje. Smør potetene med oljen, og krydre.
5. Stek potetene i en time, det siste kvarteret kan du strø over litt revet ost.
Grønnsakwok
2 ss olje
2 cm fersk ingefær
1 hvitløksbåt
salt og pepper
(balsamicoeddik)
grønnsaker du kan bruke er feks.
squash
løk
purre
paprika
gulrot
brokkoli
1. Del grønnsakene i pene biter. Del gjerne squashen i strimler, det samme gjelder de andre grønnsakene.
2. Fres litt olje i en kjele (det er ikke alle som har wok), og ha i hvitløk og ingefær.
3. Putt grønnsakene i kjelen og ha på lokket. Rist kjelen innimellom, og fres grønnsakene i ca 5 minutter.
Gode råd.
Til fisk er det godt med gulrot, purre, brokkoli og paprika.
Til kjøtt er det genialt med squash, purre, paprika, løk og soltørka tomater. Ha gjerne i litt balsamico mot slutten.
Frityrstekt aubergine
Mange kjenner noen som er vegetarianere, her er et godt tips til middagsinvitasjon.
1 aubergine
1 egg
mjøl
griljermjøl eller tørket brød
salt
pepper
olje til steking
1. Del auberginen i 1 cm tykke skiver og strø dem med salt. Skyll auberginen etter ca 15 minutter og tørk dem godt.
2. Ha et egg i en bolle, og visp det lett, ha mjøl og griljermjøl på hver sine skåler, ha litt pepper i mjølet.
3. Vend aubergineskivene i mjølet, så i egget og tilslutt i griljermjølet.
4. Steik skivene i olje på middels varme til de er brune.
Dette er godt med tomatsaus (den samme som til pasta), salat og ris.
Tomatsaus
Tomatsausen passer til pasta og andre retter som for eksempel auberginene.
1 løk
2 hvitløksbåter
pepper
salt
olje
krydderurter
1 boks hakkede tomater
1. Fres løk og hvitløk i olje til det blir mykt.
2. Ha i en boks hakkede tomater
3. Ha i krydder etter egen smak. Jeg bruker nesten alltid timian og litt frisk ingefær.
Rekesaus
Pasta og reker er godt, dette er kjempeenkelt.
Til en person
1 neve reker
1 båt hvitløk
smør/olje
persille
1 dl fløte
pepper
parmesan.
1. Fres hvitløk i olje og ha i rekene. Bruk panne. Fres dem raskt og hell over ca en dl fløte.
2. Kok opp og ha i persille, pepper og parmesan.
3. Pasta har du allerede kokt. Hell sausen over, og nyt.
Ostekake
Bunn
200 g digestivekjeks
100g smelta smør
1. Knus kjeksen og tilsett smøret.
2. Trykk bunnen ut i ei rund kakeform.
3. Avkjøl
Fyll
1 pk sitrongele
2 1/2 dl vann
3 dl fløte
3 dl lettrømme
100 g melis
200 g philadelphia ost.
1. Lag gelé med 2 ½ dl vann, avkjøl.
2. Visp krem, tilsett melis, ost og lettrømme.
3. Ha i den avkjølte geleen
4. Hell fyllet over bunnen og sett den kaldt i noen timer.
5. Pynt kaka med frukt og bær.
1 korg bær eventuelt kiwi
1-5 ss melis
2 ss sitronsaft.
1. Mos bær med stavmikser eller liknende.
2. Smak til med melis og sitronsaft.
3. Sil sausen gjennom sikt.
Limefromasj
3 lime
revet skall av ½ lime
5 plater gelatin
¾ dl sukker
3 egg
3 dl fløte
1. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann.
2 .Press limen, og riv skallet av en halv lime.
3. Skill plommen og eggehviten.
4. Lag eggedosis av plommene og sukkeret.
5. Visp fløyta
6. Smelt gelatinen over vannbad, og ha den i limejuicen, sammen med limeskallet.
7. Visp eggehvitene stive.
8. Bland eggedosis, limejuice og fløte, og vend forsiktig inn eggehvitene.
9. Avkjøles til den blir stiv.
Hva er pesto
Pesto er en spesialitet fra Liguria i Italia. Pestoen er en krydderpasta og er opprinnelig laga av frisk basilikum, fersk parmesan, hvitløk, pinjekjerner og olivenolje. Rød pesto, er en variant som er laga av soltørka tomater. Disse kan du kjøpe på olje i innvandrerbutikker.
Hva er balsamico
Denne eddiken fra Modena i Italia har lite til felles med annen eddik. Balsamicoen er mer tyktflytende, mørkebrun og svært aromatisk. Balsamicoeddiken blir brukt som krydder, og ikke minst i salatdressinger. Balsamico er laga av hvitvin som er kokt inn, og gjæret med spesielle eddiksyrebakterier. Deretter blir den modnet på stadig mindre trefat av forskjellige slags tre.
Speket laks
Til en kilo laksefilet
70g salt
30g sukker
1 ts grovmalt pepper
tin fisken skjær ut ryggben, men behold skinnet på. Vei fisken, og beregn blandingen ut i fra dette. Legg kjøttsidene mot hverandre, ferdig speket etter 2-3 dager. Dekk fatet løst med plast, og sett det kaldt. Fra norsk laks og ørret….
Etiketter
ABU-røk
and
appelsin
appelsinaioli
asiatisk
asparges
aubergine
avokado
baking
banan
bearnaise
bento
biff
bladpersille
blomkål
blåbærpai
blåmuggost
breiflabb
brennesle
bringebær
brokkoli
brød
burger
bønner
chorizo
chutney
coleslaw
cookies
dessert
elg
fasan
fennikel
fikenmarmelade
fisk
foccaccia
folkehøgskole
frifor
fylt kylling
gammel kokebok
gele
glace
greateng
gresskar
grillede grønnsaker
grillet paprika
grissini
grønnkål
gulrot
gulrotkake
hjort
hodesylte
hvilerett
indisk
is
jordskokk
Julemat
kalv
kamskjell
Kantareller
kikerter
kimchi
kjøttboller
kjøttdeig
kongekrabbe
Kopimeny
koreansk
kurs
Kveite
kylling
kyllingleverpate
kålrot
laks
lam
lammecarre
lammerull
lammeskank
lasagne
leverpostei
limefromasj
løk
majones
maki
nan
ostekake
pai
paprika
pesto
plommer
ponzu
poteter
purre
pølser
quinoa
raita
reker
rosmarin
rotgrønnsaker
rødbeter
rødvinssaus
rødvinssmør
rådyr
salat
salma
salsa
salt
sashimi
saus
scampi
sellerirot
sellerirotmos
semifreddo
sharonfrukt
shepherd's pie
sild
sjampinjong
sjokolade
skinke
spekeskinke
spinat
steinbit
storfe
suppe
sushi
sushi. nigiri
svin
svinefilet
svinekjøtt
søtpotet
tagine
tapas
teiebær
tempura
thai
timian
tomater
tomatsalsa
torsk
vegan
vegetar
vårruller
waldorfsalat
wasabi
wok
onsdag 7. oktober 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar