I dag har jeg plukket teiebær. Og dette nettopp for å lage gele. Det er noe pirk, siden bærene vokser i bittesmå klaser. Men du og du så godt det blir. Og snl.no sier følgende : Teiebær eller tågebær, Rubus saxatilis, flerårig art i rosefamilien. Planten blir 20–40 cm høy, har lange, krypende tæger og opprette blomsterskudd med hvite blomster. Bærene (eg. sammensatte steinfrukter) er lyserøde (spiselige). Vanlig på steinet mark i hele landet.
Du har sikkert sett den, men plukket den? |
Oppskriften på gele har jeg rett og slett laget med små mengder, siden det er det som er realistisk. Geleen er fantastisk til ost, og egner seg godt som tilbehør til vilt.
Teiebærgele
5 dl teiebær
1 dl vann
Teiebær og vann kokes i ca ti minutter, sil saften fra med et klede.
Mål opp safta, og tilsett lik mengde sukker som saft. (Det vil si, jeg fikk 2,5 dl saft og brukte ca 2 dl sukker) Kok saft og sukker i ca 20 minutter. Geleprøve tas på følgende måte: ta en skje av sukkersafteen på en tallerken som du setter i kløleskapet til den blir kald. Da drar du en skje gjennom, og hvis geleen skrukker seg, er geleen ferdig. Skum godt, og så kan geleen has på rene, sterile glass med ditto lokk. Pass på at kanten er helt ren når du tar på lokket. Om geleen ikke er ferdig, kok litt lenger.
Bitte små glass med teiebærgele |
Denne oppskriften er fantastisk. Tusen takk!
SvarSlett