fredag 9. oktober 2009

Møkkete hund-god middag

Ichiban var i dag på ville veier, og moret seg med å bade i grisegjødsel. Av den grunn fikk jeg min far til å bade dyret, mens jeg laget en takk-for-du-vasker-hunden-middag. Menyen ble som følger:
Andebryst med plommesaus og sprøstekt blomkål
Mandelfylt fasan med jordskokkpure, ovnsstekte mandelpoteter, stekt kantarell og spinat, jordskokkpure og rødvinssaus.
Plommemaskarponekrem med bakte plommer


Andebryst med plommesaus og sprøstekt blomkål
til 2 personer (kanskje også til 4)
1 andebryst ca 250g
1/2 bitte liten blomkål i små buketter
3 vårløk
salt og pepper

Plommesaus
2 store plommer
1 ss demerarasukker
2 dl rødvin
1 ss soyasaus
Salt og pepper
Start med å lage plommesausen. Del plommene i 2, ta ut steinene og hell over rødvinen og sukkkeret. La det koke på svak varme,pass på at det ikke brenner seg. Når plommene er møre moser du alt med en stavmikser. og siler sausen gjennom en sikt. Hell sausen tilbake i kjelen og hold den varm. Smak til med soyasaus, salt og pepper.

Andebryst
Andebrystet rutes i fettsiden. Salt kjøttet. Stek andebrystet i tørr panne med fettsiden ned. Når svoren er sprø, snur du brystet og gir det en stekeskorpe på undersiden.Legg andebrystet i en ildfast form. Ta vare på fettet i pannen, det kan du bruke i stedet for smør. Andebrystet stekes på 125 grader til det når en kjernetemperatur på ca 59-62 grader.

Stekt blomkål og vårløk
1/2 blomkål i små buketter
3 vårløk i 5 mm ringer
1 ss smør eller andefett

Stek blomkål ved middels varme. Like før du skal servere har du i vårløken.
Legg vårløk og blomkål på tallerkenen, legg på andebrystet og hell litt av sausen over.

Mandelfylt fasan med jordskokkpure, stekt spinat og kantarell og rødvinssaus.

til 2 personer
1 fasan
2 ss mandler
1/4 gul løk i små biter
1 båt finhakket hvitløk
1 kvist rosmarin
2 ts smør
salt og pepper

Hakk mandler, løk, og hvitløk fint. Fyll fasanen med blandingen. Stikk inn en kvist med rosmarin og avslutt med en teskje smør. Salte og pepre fuglen. Legg resten av fyllet i en ildfast form, og legg fasanen på topp. Stekes i ca 30 minutter på 150 grader. Stikk en pinne i låret på fuglen og sjekk at kjøttkrafa er blank før du serverer.

Jordskokkpure
500 g jordskokk
100 g potet
1 båt hvitløk
5 dl melk til koking
1 dl fløte
2 ss smør
salt og pepper

Skrell jordskokk, potet og hvitløk og legg dem i en kjele. Hell over 5 dl melk, og fyll opp med vannom det ikke dekker. Når jordskokkene er møre (etter ca 20 minutt) heller du av vesken, og moser jordskokkene, potetene og hvitløken med en stavmikser. Ha i fløte og smør til passe mos, Smak til med salt og pepper.

Kantareller og spinat
300 g kantareller
200 g spinat
1/2 løk
1 båt hvitløk
2 ss balsamico
1 ss smør
salt

Stek kantarellene i ca 5 minutter. Tilsett finhakket løk oh hvitløk. La løken bli blang. Ta blandingen til side på en egen skål. Ha spinat i pannen, og kok ut vesken. Bland soppblandingen og spinaten sammen på høy varme,og tilsett balsamico og smør. Smak til med salt.

Rødvinssaus
2 dl rødvin
100 g smør

Kok rødvinen ned til det halve,ta av platen og visp inn kaldt smør i terninger.


Plommemascarponekrem
8 store plommer
4 ss demerarasukker
1/4 vaniljestang
2 ss brandy

250 g mascarpone
1 1/2 dl fløte

Del plommene i to, og legg dem i en ildfast form. Stenene legger du også i formen. Strø over demerarasukker, vaniljestang og brandy. Bakes i ovnen på 150 grader i ca en time. Når plommener er møre, legger du halvparten av plommene på en skål, og moser resten gjennom en sil.

Visp fløte og maskarpone stivt. Bland inn plommemosen. Denne blir stiv på grunn av steinene som bakte med. Ha kremen i en skål. Avkjøles ca en time i kjøleskap. Legg resten av plommene på toppen.

1 kommentar:

  1. Så fint. Jeg lover å komme tilbake med flere jordskokkoppskrifter!

    SvarSlett