onsdag 28. oktober 2009

Fra småmat på grill til grilltapas


Noe av det morsomste jeg vet er å holde matkurs. I sommer holdt jeg en rekke tapaskurs, og ett av disse kursene hadde tapas på grill som tema. Menyen her er bygd opp på følgende måte; først noen småretter, så en hovedrett og til slutt dessert på grillen.

Meny

Grissini med ruccola og spekeskinke
Fylt kyllingfilet med soltørket tomat, basilikum og parmesan
Scampi
Tomat og mozzarellasalat
Appelsinaioli
Pesto

Svinefilet med bacon
Ovnsstekte poteter med parmesan og pinjekjerner
Grillede grønnsaker
Tzatziki
En sukkerbit, en sjalottløk og rødvin saus

Sjokoladefondant
Grillet ananas


Grissini med spekeskinke og ruccolaRuccola
Spekeskinke, helst lange skiver
Grissini

Slik gjør du:
Legg 3-4 blad ruccola på hver spekeskinkeskive. Surr dette rundt grissinien.


Fylt kylling med soltørket tomat og parmesan
Beregn ca 1 kyllingfilet til hovedrett, ½ til tapas
Kyllingfilet
Soltørket tomat
Parmesan
Basilikum
Pepper
Salt
Sitron

Slik gjør du:
Legg kyllingfileten på ryggen, og brett tilside den lille fileten. Skjær et snitt rett inn i fileten slik at du nesten deler den i to. Klem fileten flat og legg på ½ soltørket tomat i strimler, to blad basilikum og en tynn stripe parmesan. Kryst litt sitron over. Rull fileten sammen og krydre med salt og pepper. Pensle med olje. Stekes på 200 grader i ca 15-20 minutter. (Obs, må være helt gjennomstekt) Skjæres i tynne skiver.

Scampi
scampi
1 sitron
½ dl olivenolje
3 båter hvitløk
frisk koriander/persille

Slik gjør du:
Rens scampiene og legg dem i en pose. Bland marinaden og hell den over. La scampiene kose seg i marinaden i ca 30 min. Ta scampiene ut av posen, og legg dem på grillen. Når de er rosa er de ferdige.

Tomat og mozzarellasalatsalat500 g sherrytomater
500 g minimozzarella
1 rødløk
basilikum

Vinaigrette
1 ss balsamico
2 ss olivenolje
Salt og pepper

Finhakk løken, del sherrytomatene i to. Skjær mozzarellaen i to. Legg dem på et fat. Ha på basilikumsblader og vinaigrette.


Appelsinaioli
2 eggeplommer
1 båt hvitløk
½ ts revet appelsinskall
2 ss appelsinsaft
Skall av en halv lime
Saft av en halv lime
4 dl olivenolje
Salt

Slik gjør du:
Ha eggeplommene, hvitløk, appelsinskall i en bolle (litermål bruker gjerne jeg) Bruk stavmikser og hell olivenoljen i eggemassen mens du pisker. Aiolien blir en fast majones. Smak til med appelsinsaft og salt.


Hurtigvariant av appelsinaioli
Dette trenger du:
1 pk. majones
1 båt presset hvitløk
2 ss sitronsaft
½ ts revet appelsinskall
½ ts salt

Slik gjør du:
Rør alt sammen til en jevn dip.

PestoIngredienser
1 bunt stor frisk basilikum
2 ss pinjekjerner
50 g revet parmesan
3 båt hvitløk
ca. 1 dl olivenolje
½ ts salt
¼ ts pepper
Slik gjør du:
1 Bland sammen basilikum, presset hvitløk og kjerner i en food-processor, hakker eller i en morter.2. Tilsett oljen i en tynn stråle under kjøring.3. Rør inn parmesan og smak til med salt og pepper.


Baconsurret svinefilet350 g indrefilet av svin
2 ss kremost med urter
1 ss friske urter (feks; rosmarin, basilikum, timian)
5 skive bacon
1 ss olje til pensling

Slik gjør du:
1 Del svinefileten på langs nesten tvers i gjennom, og legg kremosten og litt friske urter inni åpningen.2. Surr bacon tett rundt hele fileten, og bind det fast med hyssing eller små tannpirkere.3. Pensle fileten, og grill den ca. 12-15 minutter på middels varme. Den må snus ofte.

Grillede grønnsaker i urteolje
5 dl olivenolje
1 ts tørket rosmarin
1 ts tørket timian
1 ts tørket oregano
1 glass soltørkede tomater
2 striper sitronskall og saft fra en sitron
1 stk. hvitløk
1 ½ ts salt
1 ts pepper
1 bunt asparges
2 stk. grønn paprika
2 stk. gul paprika
2 stk. rød paprika
2 stk. rød løk
2 stk. aubergine
2stk. grønn squash

Slik gjør du:
Varm opp oljen sammen med urtene til kokepunktet og ha i soltørkete tomater. Sett kjelen til side.

Skjær aubergine og squash i skiver, paprika og asparges i grove biter. Grill alle grønnsakene til de blir myke og får fine brunsvarte blemmer.

Legg grønnsakene i den varme krydderoljen og la det marineres her i minimum 30 minutter før det spises. Dette holder seg flere dager i oljen.

Godt tilbehør til all grillet mat.



En løk, en sukkerbit og rødvin -saus
12 sjalottløk
12 demarara sukkerbiter
ca 3 dl rødvin

Skrell sjalottløk og ha dem i en liten kjele. Ha i en brun sukkerbit pr løk. Hell over rødvin og kok opp. Sausen skal kokes inn og bli ganske seig. Ca 30 minutter.

Tzatziki
3 dl yoghurt naturell
2 stk. slangeagurk
½ ts salt
3 båt hvitløk
½ ts nykvernet pepper
sitronsaft

Slik gjør du:
1. Slå yoghurten i et kaffefilter og la den renne av i ca. 1 time. Yoghurten skal ha en ganske tykk konsistens.2. Riv slangeagurken på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke 5-10 minutter, og press ut vannet. 3. Bland dette sammen med finhakket hvitløk. Smak til med nykvernet pepper og sitron.For et raskere alternativ kan du bruke matyoghurt, da slipper du å renne av yoghurten.


Oppblåste poteter med pinjekjerner og parmesan
poteter
olivenolje
salt
pepper
pinjekjerner
parmesan

Del potetene i 6 eller 8 båter. Legg dem i en ildfast form.Ha på olivenolje og salt og pepper. Stekes i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Rist pinjekjerner og riv parmesan. Ta ut formen og dryss over pinjekjerner og parmesan. Sett formen inn i ovene i ca 5 min.

Varm sjokoladefondant'
250 g smør
250 g sukker
300 g sjokolade
170 g mel
8 egg


Smelt smøret, og ha i sukker og sjokolade (smeltet i vannbad).Rør inn melet, og bland inn ett og ett egg av gangen.Fyll smurte kaffekopper eller muffinsformer med sjokolademassen. Sett kopper/former på en stekeplate og stek ved 200ºC i ca 8 minutter til overflaten er stivnet. Hvelv fondantene på tallerkener.
Satser du fullt og helt på grillen, kan du smøre aluminiumsformer og ha sjokplademassen i dem. Dekk med alufolie og stek i ca 10 minutter på grillen.

Grillet ananas
1 ananas
1 rød chili
1 vaniljestang
1 ss brunt sukker

Skrell ananasen og skjær den i båter. Stikk inn en strimmel rød chili og litt vanilje i hver bit. Strø på litt brunt sukker. Grilles til de får fine grillstriper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar