onsdag 7. oktober 2009

Høst med jordskokk i hagen

I dag var det på tide å sjekke hvordan det sto til med jordskokkene. Det er over ett år siden de ble plantet, og siden de fikk litt kort sesong i fjor, lot jeg dem stå et ekstra år. Nå er de store og flotte, og har etter en grundig skrubb blitt til jordskokksuppe og jordskokkchips.

Jordskokken har fantastiske gule blomster, og den er ganske så synlig i grønnsakshagen. Den første retten som ble laget av årets avling var jordskokksuppe. Servert med kylling med serranoskinkefrakk og fritert jordskokk var det en slager!


Jordskokksuppe med kylling i spekeskinkefrakk

Til 4 personer
8 store jordskokker
1/2 løk, finhakket
1 båt hvitløk
2ts smør
6 dl kyllingkraft
2 dl fløte


Skrell jordskokkene. Smalt smør i en kjele, og fres løken i dette. Løken skal bare bli blank. Ha i jordskokkene, og hvitløken. Hell over kyllingkraft og fløte. Kok til jordskokkene er møre. Suppa kjøres så jevn, enten i en foodprosessor eller med en stavmikser. Hell tilbake i kjelen og hold den varm. Smak til med salt og pepper.
Kylling i spekeskinkefrakk

2 kyllingfileter
2-4 skiver spekeskinke
2 ss revet jarlsbergost
timian
pepper

Legg kyllingfiletene med den lille "indre"fileten opp. Brett denne tilside og skjær et rett snitt inn fra festet til indrefileten og inn i den store fileten. Du skal ikke dele den helt i to, men ha to store flater. Strø på jarlsbergost, og legg i litt frisk timian. Legg en bit plastfolie på skjærebrettet, legg på 1-2 skiver spekeskinke og legg kyllingfileten oppå. Rull kyllingfileten sammen, start med indrefileten, og la spekeskinka dekke hele.
Stekes i stekepanne med litt smør eller olje. Start med to minutter på hver side, skru så varmen ned og sett på lokk.

Skjær kyllingfileten i skiver, og legg en halv filet i hver tallerken. Hell over varm suppe og pynt med friterte jordskokk og frisk timian.




Friterte jordskokkchips

2 jordskokker

solsikkeolje

flaksalt


Skjær jordskokkene i tynne skiver, bruk helst en såkalt mandolin, eller en ostehøvel. Skyll jordskokkskivene i kaldt vann og tørk dem godt. Friter jordskokkskivene skivene ved 180 grader til de er gyldne, ca 1-2 minutter. Legg chipsen over på et stykke papir som trekker. Saltes lett
















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar