fredag 9. oktober 2009

Maimat i oktober

Hele bloggen har sin bakgrunn i noen bilder jeg la ut på facebook i mai. Så her Irene, Gudveig, Ole Jacob, Maja og Margrete er oppskriftene! Dette er bare vegetarrettene. Salmaen med ponzusaus har fått eget innlegg.



Ovnsstekte småpoteter med salt og rosmarin


1 kg små poteter
5 kvister frisk rosmarin
4 båter hvitløk delt i to
flaksalt
pepper

olivenolje

Kok potetene i ca 10 minutter. Legg poteter, rosmarinkvister og hvitløk i en ildfast form, og ha over olje. Alle potetene skal ha olje rundt seg. Strø på flaksalt. Stekes på ca 200 grader i 25 minutter, eller til de er møre og gyldne. Kvern pepper over potetene

Jeg liker salater med relativt få ingredienser, og har heller tre forskjellige salater på bordet enn en med alle grønnsakene i samme skål.

Salat med asparges, blomkål, sukkererter og avokado

1 bunt grønn asparges
1/2 lite blomkålhode i små buketter
3 avokado
100 g sukkererter
1/2 sitron

Sitron og sennepsdressing
1 eggeplomme
Saft av en halv sitron
2ts grov sennep
1/2 ts sukker
1 dl olivenolje
salt og pepper

Asparges kokes et par minutter i kokende vann med litt salt og sukker i. Avkjøl aspargesen i kaldt vann, og legg den til tørk på et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir. Del blomkålen i småbukketter, avokadoen i pene terninger og sukkerertene i biter. Skjær fire pene tynne skiver av sitronen, og del disse i fire igjen. Resten av sitronen skviser du over avokadoen slik at den ikke blir brun.

Visp sammen eggeplomme, sitron og sennep. Tilsett olje i en tynn stråle. Bland i sukkeret. Smak til med salt og pepper. Bland grønnsakene til salaten og hell over dressingen.

Frisk tomatsalsa

4 store plommetomater
1/2 rød paprika
1/4 agurk
1/2 rød løk
1 båt hvitløk
20 blader frisk basilikum
3ss olivenolje
saft av en halv sitron
1 knivsodd salt og pepper

Del alle grønnsakene i terninger som ikke er større enn 1x1 cm. Hvitløken og halvparten av basilikumbladene finhakkes. Bland alle grønnsakene,ha i sitronsaft og olivenolje, salt og pepper. Pynt med resten av basilikumbladene.

Vanligvis lager jeg foccaccia til småretter, men denne gangen laget jeg pizza bianca etter inspirasjon fra boka "Sommermat". Deigen her er oppskriften fra barneskolen på pizzabunn, med olivenolje, rosmarin, rødløk og parmesan på toppen.

Pizza bianca
5 dl hvetemel
2 1/2 dl vann
2 ss olivenolje
1 ts salt
1/4 pakke gjær

rødløk i ringer
rosmarinkvister
revet parmesan
olivenolje

Lag pizzadeigen. Heves i en halv time. Del deigen i ca åtte emner, som du triller til små boller. Trykk bollene flate, og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Ha på tre tringer med løk på hver "pizza", strø over en spiseskje revet parmesan og en liten gren rosmarin. Risle over litt olivenolje. Stekes på 230 grader i ca 5-7 minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar