mandag 18. februar 2013

Nesten thai?

Innimellom lager jeg mandagsmiddag til gode venner, og for et par uker siden lagde jeg litt ulike asiatiske småretter. Noen laget jeg litt for inspirasjon til valgfaget jeg har på skolen, noen retter fordi jeg syntes det var innmari godt, og noen for å få det hele til å henge sammen. (Og kanskje snart på tide å huske å ta bilder....)

Denne mandagens retter var:
  • Vårruller med and
  • Laksekaker med chili
  • Grønn salat med pistasjenøtter og granateplekjerner
  • Honningglaserte fylte kyllingoverlår med pistasjekjerner og kardemomme

I tillegg laget jeg vermicellisalat med reker og and, fylte minipaprika med auberginer og kamskjell på søtpotetmos.

Vårruller med and
1 andebryst/ eller kylling/ svinekjøtt
1 revet gulrot
½ finhakket gul løk
1 bok choi eller 4 blad kinakål
2 cm finhakket rød chili
1 ss hakket koriander
1 båt finhakket hvitløk
2 ts fiskesaus
2 ts soyasaus

8-12 blad filodeig (ca 25X25 cm)

Slik gjør du:
Skjær fine ruter i skinnet på andebrystet, og stek det med skinnsida ned, til skinnet er ordentlig sprøtt. Snu brystet og stek det i ca 5 minutter på den andre siden. Skjær kjøttet i små biter, og hell fettet i en skål. La det være igjen ca 1 ss til steking i panna.

Fres løk i litt olje til den er blank i en gryte. Ha i hvitløk. Tilsett strimlet bok choi og stek til den er myk, ca. 2 minutter. Bland i revne gulrøtter, koriander, chili, soyasaus og fiskesaus.

Bland kjøttet med grønnsakene. Avkjøl kjøtt- og grønnsaksblandingen.

Legg et vårrullflak på arbeidsbenken med en av spissene vendt mot deg.

Fordel 2 ss av fyllet litt inn på filodeigflaket. Rull sammen til cirka halvveis inn på flaket. Brett de to hjørnene inn mot midten og rull vårrullen tett sammen. Lim den siste spissen med vann. Gjenta med resten av flakene og fyllet.

Legg vårrullene med skjøten ned på en stekeplate med bakepapir og pensle dem med olje. Stek vårrullene på 225 °C i ca. 10 minutter.


Dipsaus til vårrullene
1 ss fiskesaus
1 ss limesaft
2 ss soyasaus
1 ss brunt sukker
1 ts finhakket rød chili
1 ts hakket ingefær

Dippen blandes sammen og has i en serveringsskål. Husk å smake...



Fiskekaker med laks og chili
500 g laksefilet
2 vårløk
1 ts revet ingefær
1 båt hakket hvitløk
½ hakket rød chili
2 ss koriander eller persille
1 ss potetmel
1 ss sitronsaft
1 ss fiskesaus

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene utenom potetmelet i en foodprosessor og kjør til det er grovmalt. Ha i potetmelet og kjør i 10 sekunder til alt er blandet. La deigen stå i ca 15 minutter før du former små kaker.
 
Fiskekakene stekes i panne til de er gyldne på hver side. Fiskekakene kan godt serveres for seg selv, med ris og salat.


Grønn salat med pistasjekjerner og granateple

1 pose bladsalat
½ granateple
3 ss pistasjekjerner
 
Dressing
1 ss fiskesaus
1 ss sitronsaft
1 ss soyasaus
1 ss flytende honning

Her gjorde jeg det enkelt. De fleste butikker har poser med små salatblader, jeg brukte en asiatisk variant. Strødde på granateplekjerner og pistasjenøtter, og rørte sammen dressingen.
 

 
 
Honningglaserte fylte kyllingoverlår med pistasjekjerner og kardemomme

Dette er kanskje den mest kompliserte retten jeg lager. Den innebærer en rekke ulike operasjoner, men så blir resultatet fantastisk også. Oppskriften er inspirert av en bok om asiatiske tapas, og av en barnematoppskrift med kylling, kardemomme og basilikum. Til bryllupet til et vennepar laget jeg 300 stykker og da var det fylte kyllingvinger.

2 kg kyllingoverlår
2 ts salt

500 g kyllingkjøttdeig
4 ss pistasjekjerner
1 ts kardemomme
½ rødløk
2 ss frisk kjørvel (eller basilikum)
1 ss soyasaus
1 ts fiskesaus
2 ss potetmel         

Til steking
2 ss smør
2 ss flytende honning
2 ss soyasaus

Slik gjør du:
Bein ut kyllingoverlårene. I noen butikker får du kjøpt ferdig utbena, da trenger du ca en kg. Jeg bruker fingrene og en liten kniv når jeg gjør dette. Jeg holder tak øverst i beinet, og trekker kjøttet nedover. Så lager jeg et snitt rundt nederste del av beinet og vrir kjøttet av. Skinnet skal sitte på. Legg kjøttet i ei skål og strø på 2 ts salt.

Ha pistasjekjerner og løk i foodprosessoren og hakk det fint. Ha i resten av ingrediensene og kjør til det blir en jevn masse. (Som du vil gjøre det til kjøttboller)

 Fyll kyllingoverlårene med kyllingdeigen. Det går ca 1 ss i hvert lår. Så ruller du hvert enkelt lår inn stramt inn i plastfolie. (Helt vanlig gladpack går fint) Så skal de trekke i vann (ca 80 grader) i ca 10 minutter, før du tar av plasten.

Smelt smør i stekepanne og ha de ferdig trekte kyllingoverlårene i panna. Stek til de blir gyldne og ha på honning og soyasaus. Rull kyllingen rundt i panna slik at de blir helt dekket.

Og nam, faktisk veldig nam.

 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar