torsdag 14. februar 2013

Koreansk på mange fat

Koreansk mat var for meg uventet godt. Jeg er ekstremt glad i all japansk mat, synes thai og kinesisk er ordentlig godt, elsker vietnamesisk, men hadde altså ingen forventning til koreansk mat. Første ordentlige møte var i Praha for to år siden, og på skoletur for et år siden ble det fulgt opp med både matkurs og fem dager i Seoul.

Nå brukte jeg det jeg lærte på kurset, i tillegg til noen nye oppskrifter i undervisninga med elevene. De gjorde jobben, og syntes det smakte ordentlig godt. Nå kan det være litt vanskelig å få tak i noen av ingrediensene men både bønnepasta (doenjang) og chilipasta (gochujang) kan kjøpes i store asiatiske butikker. I Oslo er det 'A food market' som jeg vet har. Og koreansk er ikke bare litt godt, det er skikkelig godt!

Maten spises gjerne i vaskede salatblader. Du legger litt kjøtt, litt salat og andre tilbehør i bladet, har på ssam-jang og ruller sammen. Husk kimchien :-)


Brennende kylling

Kyllingen i stekepanna
Brennende kylling
400 g kyllingfilet
2 vårløk i ringer
Skall av 1 sitron
 
Marinade
3 ss Soyasaus
2 ts Hakket hvitløk
1 ts Hakket vårløk
1 ts Hakket ingefær
Svart pepper
1 ss riseddik
1 ss Sesamolje
2 ts Sukker

 
Slik gjør du
Hakk hvitløk og vårløk til marinaden
Miks alle ingrediensene til marinaden
Mariner kyllingen i ca 30 minutter
Stekes i panne eller på grill
Skjær i strimler, og sprinkle med sitronskall
 
 
 
Svinekjøtt med chilimarinade
 
400 g svinefilet
½ løk
40 g purre, den hvite delen
 
Marinade
2 ss Chilipasta
1 ss Soyasaus
1 ts Sukker
2 ts Sesamolje
1 ts Hakket hvitløk
1 ts Hakket vårløk
1 ts Hakket ingefær
2 ts riseddik
Svart pepper
Sesamfrø


 
Slik gjør du
Del kjøttet i biter på 2X2 cm
Bland alle ingrediensene til marinaden, og sett til side
Varm pannen, og stek løk og kjøtt
Ha marinaden i pannen og bland det hele sammen
Ha purre i strimler på toppen, sammen med (svarte) sesamfrø.
 
 
 
 
 
 


Salat

1 eple
6 strå gressløk
1/2 agurk
Ingredienser til salat
 
Salatdressing
½ ss Soyasaus
1 ts Sukker
1/3 ts Chilipulver
½ ts Riseddik
1/2 ts Sitronsaft
 
Slik gjør du
Vask grønnsakene
Del vårløken I små biter, epler i tynne skiver, og agurk i lange strimler
Bland ingrediensene til dressingen
Sprinkle over sesamfrø
 
 
 
 
Ssam-jang
 
1 ss Sojabønnepasta
1 ts Chilipasta
1 ts Sesamolje
1 ts Honning
1 ts Hakket vårløk
1 ts Hakket hvitløk
1 ts Sesamfrø
½ ts Sitronjuice
Svart pepper

Bland sammen alle ingredienser

 
 
 
Spinat banchan

1 pakke spinat
1 fedd hvitløk
2 vårløk
Sesamolje
Soyasaus

Forvell spinaten i 1 dl vann og hell av all veske. Forvelling tar 1 minutt…Hakk vårløk og hvitløk fint og ha det i en bolle sammen med 1 ts sesamolje og 1 ss soyasaus.

 
 
 
 
 

Hurtig kimchi med agurk eller reddik
½ agurk eller 1 pk reddik
½ ss chili
¼ ts salt
1 ts sukker
3 ts riseddik
¼ ts soyasaus
Ristede sesamfrø

Slik gjør du

Skjær agurken i halvmåner eller redikkene i tynne skiver og ha i en bolle.



Bland alle krydderne og ha over grønnsakene.  Ha på stekte sesamfrø.

 

 

 

 

 

2 kommentarer:

  1. Alt dette smakte veldig godt! Lagde det selv hjemme med familien ved en senere anledning, de ble stor-imponert! :-)

    Sofie - KKJ

    SvarSlett
  2. Så bra, da er det jo som det skal være:-)

    SvarSlett