mandag 17. september 2012

Høsttakkefest

Høsten er ei fantastisk tid, og i år bestemte vi oss for å la elevene få bedre innblikk i bygda. Vi har hatt fokus på kortreist mat, på kjeden fra jord til bord. Vi har vært på besøk hos ulike bedrifter som produserer og videreforedler mat, og ikke minst har vi avsluttet det hele med en real høsttakkefest. Elever og ansatte jobbet sammen på kjøkkenet, og jeg ordnet med oppskrifter. Meget vellykket og ikke minst ganske så godt.

Oppskrifter til høsttakkefest

Gresskarsuppe
Ingredienser:
1 kg Gresskar
1 løk
1 båt hvitløk
1 liter vann
2 dl fløte
3 ss kyllingbuljong
Olje til steking
1 kokt potet
2 ss rømme
salt og pepper 

Fremgangsmåte:
Fjern gresskar-skallet og eventuelt kjerner. Skjær gresskaret i biter.
Finhakk løken. Stek den gyllen i olje. Ha i hvitløk og stek i 30 sekunder til.
Ha i gresskarbitene, vann, fløte, buljong og potet.
Kok 30 minutter. Kjør glatt med stamikser. Smak til med salt og pepper.
Ha litt rømme på en teskje og lag et fint mønster.

Serveringstips: Stekt bacon, friterte mandler, ristede pinjekjerner, timian, krabbekjøtt.


Varm salat i wok

1 kg grønne aspargesbønner
150 g soltørket tomat
1 ss friske urter
1 båter hvitløk/ en kinesisk hvitløk
2 ss olje
Fetaost eller snøfrisk
Sorte oliven eller rosiner

Vask og rens bønnene. Del de soltørkede tomatene i biter, og hakk hvitløken fint.  Stek bønner, soltørket tomat og hvitløk i en wok. Ha i sorte oliven og smuldre fetaost over.


 

Ovnsbakte grønnsaker
Ingredienser
500 g sjalottløk
500 g kålrot
500 g gulrot
500 g knollselleri (sellerirot)
500 g persillerot
500 pastinakk
500 g rødbeter
1 dl olivenolje
1 dl grønnsaksbuljong (utblandet) - eller hønsekraft
2 ss balsamicoeddik
1 stk rød chili
1 ss revet frisk ingefær
1 ss honning
3 ss solsikkekjerner
ca 1 ss salt
kvernet pepper
Fremgangsmåte
Rotgrønnsaker egner seg godt til å bake i ovnen. Det en enkel måte å tilberede grønnsakene på
Grønnsakene renses og skjæres i tykke staver eller skiver, de kan blandes sammen eller bakes hver for seg. Rødbetene bør bakes alene.(Beregn ca 250 g grønnsaker pr pers. Denne oppskriften ar da nok til 14....)

De øvrige rotgrønnsakene skrelles og deles i grove staver, skiver eller trekanter. Bland alle grønnsakene sammen og ha de i en ildfast form. Bland olivenolje, hønsekraft og balsamico. Ha i hakket ingefær og chilipepper. Hell væsken over grønnsakene. Risle honning over og bak de i ovn på 180 grader til de er møre.



Svinefilet med ingefær og honning
500 g svinefilet
1 ts revet ingefær
2 ts honning
2 ss olivenolje
1 ts salt
¼ ts pepper

Skjær sener av svinefileten og legg den i en ildfast form. Gni krydre inn i svinefileten og risle over honning. Ha på olivenolje. Stekes i ovn på 200 grader i ca 20 minutter, eller til svinefileten er ca 70 grader.


Grønnkålstuing
1 bunt grønnkål
3 dl fløte
1 løk i båter
2 båter hvitløk finhakket
2 ss smør
½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts muskat

Rens og vask grønnkålen nøye og skjær den i 1 cm tykke strimler. Smelt smøret i en tykkbunnet kjele, og ha i løk og hvitløk. Løken skal bli blank, ikke brun. Ha i grønnkålen og la den koke i ca 5 minutter. Ha på fløte og la det koke i 5-10 minutter til alt er mørt. Krydre med salt, muskat og pepper

Ovnsstekte småpoteter med salt og rosmarin


1 kg små poteter
5 rosmarin
flaksalt
pepper

olivenolje

Legg poteter, rosmarin i en ildfast form, og ha over olje. Alle potetene skal ha olje rundt seg. Strø på flaksalt. Stekes på ca 200 grader i 55 minutter, eller til de er møre og gyldne. Kvern pepper over potetene


 

Grønnsaksgrateng
4 gulrøtter
1 sellerirot
2 persillerot
en purre
1 broccoli


Kutt opp i små terninger og kok rotfruktene først i ca 5 min, tilsett broccoli og snittet purre et minutt til slutt.
Kjøles under rennende kaldt vann, og la renne godt av.
Legges i en smurt ildfast form

Ostemasse;
8 egg hvite og plomme skilles
6 dl fløte
4 dl revet ost
1 ts tørket timian
1 ts salt
pepper
Del eggene i hvite og plomme, sett hvittene til side. Ostemassen røres sammen og vend inn de 8 stivpiskede eggehvitene til slutt, forsiktig.
Hell røren over gr.sakene og sett formen i ovnen ved 200 gr i ca 20-25 min.
Blomkål og romanescosalat
1 blomkål
1romanesko
Sitron og sennepsdressing
1 eggeplomme
Saft av en halv sitron
2ts grov sennep
1/2 ts sukker
1 dl olivenolje
salt og pepper
Del grønnsakene i små fine buketter. Visp sammen eggeplomme, sitron og sennep. Tilsett olje i en tynn stråle. Bland i sukkeret. Smak til med salt og pepper. Bland grønnsakene til salaten og hell over dressingen.

Urterømme
1 boks rømme
2 båter hvitløk
¼ ts timian
1 ts sitronsaft
Finhakk hvitløken, bland alt godt sammen.

Coleslaw
Ingredienser
500 g finsnittet rødkålkål
1 stk finhakket løk
ca. 100 g finsnittet stilkselleri (stangselleri) (ca. 3 stilker)
1 stk finhakket eple

Dressing:
3 ss rømme
3 ss majones
1 ss sitronsaft
1 ts sukker
¼ rød chili
Fremgangsmåte
Bland kål, løk, selleri og eple. Bland alt til dressingen. Bland forsiktig grønnsaker og dressing. La salaten stå og trekke litt før servering.

Tilslørte bondepiker
Ingredienser
3 stk eple
6 ss sukker
½ dl vann / krydderte
2 ss smør
6 ss brødrasp
1 ts malt kanel
3 dl kremfløte

Slik gjør du
1. Skrell og skjær epler i terninger, ta bort kjernehuset.

2. Ha terningene i en kasserolle sammen med fire spiseskjeer av sukkeret og alt vannet. Kok til eplene er møre og begynner å mose seg. Avkjøl. Man kan også kjøpe ferdig eplemos. Da skal 1, 5 dl mos brukes til denne oppskriften.

3. Smelt smør og resten av sukkeret sammen i en stekepanne. Tilsett brødrasp som er laget av kavring og fres godt. Krydre med kanel og avkjøl.

4. Pisk fløten luftig.

5. Anrett eple, krem og brødraspen lagvis i skåler eller glass og server umiddelbart.




Verdens enkleste blåbærpai

150 g hvetemel
100 g sukker
100 g smeltet smør
1 egg
1-2 ss melk
1 ss bakepulver

I pakke vaniljekrem
Blåbær
1 ss Sukker
1-2 ss potetmel


Bland  alt til bunnen i et litersmål, ha den i en ildfast form.

Ha vaniljekremen på bunnen, så blåbærene (gjerne frosne fra butikk om du ikke har ferske)
strø litt potetmel på og stek .
Stekes midt i ovnen på 175 grader i 40 min.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar