lørdag 27. oktober 2012

Jubelmiddag- eller det er alltid noe å feire

I dag er det fire uker siden mine foreldre feiret gullbryllup, og om ca åtte uker blir min bror 50, i mellomtida feirer vi andre så godt vi kan. I dag er det fars yngste søster som feirer gullbryllup, og vi benytter anledningen til å spise en ekstra god middag. (Som om vi ikke alltid gjør det,- det er jo alltid noe å feire).

Dagens meny er preget av at det er sesong for rotgrønnsaker. Så i dag er menyen:

  • Rødbetesuppe med kamskjell, appelsin og oliven.
  • Villsauribbe med søtpotetmos
  • Entrecote av elg med pastinakk, spinat og kantareller
  • Sjokoladefondant med bringebæris

Til rødbetesuppa, tar jeg utgangspunkt i suppa fra forrige innlegg.

Rødbetesuppe til fire
1 liter rødbetesuppe
1/2 ts raspet appelsinskall
1/2 ts fennikkelfrø
4 kamskjell
4 sorte oliven
2 båter appelsin

Ha i appelsinskall og fennikkelfrø i suppa, og kjør den glatt med en stavmikser. Rut kamskjellene forsiktig på hver side og stek dem i panne i ca 1/2  minutt. Finhakk sorte oliven og appelsin.
Ha suppa i skåler og legg kamskjellet i midten, strø over oliven og appelsin.

Villsauribbe med søtpotetmos
2 små ribber
2 ss honning
1 ts rosmarin
2 ss soyasaus
1/2 ts sennepspulver

3 søtpoteter
2 båter hvitløk
1/2 rød chili
25 g smør
1 dl fløte
1/4 ts fennikelfrø
salt

Gni ribba inn med krydder og risle over honning og soyasaus. Stekes på 160 grader i ca en time. (Eller rett og slett til de er stekt. De skal være gjennomstekt og ikke rosa!) Og ja, jeg har villsau. Det er en rase, ikke sau fanget langs veien) Du kan godt bruke den ribba du har. Gris kan også bli godt...

Skrell søtpotetene og hvitløk og rens chilien. Putt alt i en kjele og kok til søtpotetene er møre. Hell av vannet, og ha i smør, fløte og fennikelfrø. Mos alt med stavmikser, og smak til med salt og pepper.

Entrecote av elg med pastinakk, spinat, kantareller og rødvinsaus
600 g entrecote
10 båter hvitløk
250 g spinat
1 sjalottløk
3 dl forvellede kantareller
1 dl hvitvin
1/4 ts sukker
4 pastinakker
smør og olje til steking

Skrell pastinakkene og ha dem i en ildfast form. Hell over litt olje. Stekes på ca 200 grader til de blir gyldne. Kan fint stekes sammen med kjøttet.

Brun kjøttet i stekepanne sammen med uskrelte hvitløksfedd. Ha alt over i ei ildfast form. Salt kjøttet. Stekes på ca 200 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca 62-65 grader.

Hakk løk fint, og stek den blank i panna, ha i kantareller og stek dem til de blir lysebrune. Ha i hvitvin og la den koke litt inn. Så spinat i panna, som bare skal falle sammen før det hele kan serveres. Krydres med salt og pepper og en liten knivsodd sukker.

Rødvinsaus - en sukkerbit, en løk og vin
12 sjalottløk
12 demarara sukkerbiter
ca 3 dl rødvin
 
Skrell sjalottløk og ha dem i en liten kjele. Ha i en brun sukkerbit pr løk. Hell over rødvin og kok opp. Sausen skal kokes inn og bli ganske seig. Ca 30 minutter.
 
Sjokoladefondant med bringebæris
Sjokoladefondant
100 g sjokolade
100 g smør
4 egg
1 dl sukker
1 dl hvetemel
1 ts cognac
 Brekk sjokoladen i små biter og ha det i en skål. Smelt smøret og hell smøret over sjokoladen. La det stå i ca 3 min så røres det lett sammen. Knekk eggene og visp dem lett sammen med sukkeret. Bland sjokolade og eggeblandingen sammen og visp inn siktet hvetemel og litt cognac.
Dette gir 6 små porsjonsformer.Stekes på ca 180 grader i 7-10 minutter. De skal være faste utenpå og flytende inni.
 
Bringebæris
300 g frosne bringebær
1 ss lys sirup
3 dl fløte
3 ss melis
1 ts cognac
 
Ha alle ingredienser i en foodprosessor og kjør det glatt. Kan serveres med en gang eller puttes i fryser og serveres ordentlig frossen.










 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar