søndag 21. november 2010

Japanske matgleder og super tenåring i sushilære!

Jeg har vært på tur til Japan. Ikke bare har vi sett på tekniske duppeditter, kjøpt kniver og klappet hjort i Nara, men jeg var også så heldig at jeg fikk være med Wakako på matlagingskurs. Kurset var beregnet på kommende japanske husmødre, og vi moret oss stort. Vi laget sushi i ulike varianter, mens de kommende husmødrene rundt oss fikk mange interessante opplevelser. Hvordan lage omelett, lage tikka masala og ikke minst; innføring i den mystiske kunsten ”spise med kniv og gaffel”.

Det triste var at det ikke var lov å fotografere, slik at de fantastiske resultatene ikke finnes digitalt. Trøsten er at jeg alltid lager kopimåltider, slik at noe av moroa nå kan deles. Med på laget fikk jeg min 13 årige niese, som brukte formiddagen til å studere sushi på nettet.

Vi satset på Salma som hovedingrediens til dagens måltid, og laget nigirisushi, maki og sashimi. Jeg og tenåringen gledet oss vilt til måltidet, og var mer en bittelitt fornøyd med resultatet.

Sushiris

500 g sushiris
4 ss riseddik
4 ss sukker
Skyll risen grundig før du koker den. Tilsett rikelig med kaldt vann, og la stå i ca 20 minutter. Hell av vannet, og tilsett 8 dl kaldt vann. Risen kokes så i 10 minutter, ta risen av varmen og la den hvile i 10 minutter. Bland riseddik og sukker, og bland inn i risen. Bruk en spatel og skjær sukker og eddikblandingen inn i risen, slik at risen blir mer klebrig.


Sushi

Nigiri og maki er de variantene de fleste forbinder med sushi. Kort fortalt er nigiri en liten risball, og med topping av rå fisk. Maki er ruller med tang (nori) rundt sushiris med forskjellig fyll.
Vi laget nigiri med laks, kamskjell og scampi. Her laget vi små baller av sushirisen, strøk på et tynt lag med wasabi og la på Salma, rå kamskjell og kokt scampi. Og vips, fine nigirisushi.

Maki variantene vi laget var med kongekrabbe, mango og avokado, og laks, avokado og vårløk. Når du lager maki, er det lurt å ha en bambusmatte beregnet til formålet. Eventuelt kan du bruke ett glasshåndkle.

Maki med kongekrabbe, avokado og mango.

Til fire ruller
4 ark nori
Ca 6 dl ferdig sushiris
½ mango i små biter
½ avokado i små biter
Ca 100 g renset kongekrabbe
2 ss frisk koriander
1 ss sweet chilisaus

Bland sammen kongekrabbe, mango, avokado, og sweet chili.
Legg noriflaket på med den blanke siden opp på bambusmatten. Ha på den klebrige risen og legg den utover halve noriflaket, ca 1 cm tykt lag. Legg på ¼ av krabbemiksen i en stripe midt på risen. Strø over korianderblader. Start med å rulle noriarket fra den sida hvor risen er, og rull tett med bambusmatten. La rullene hvile litt, før du skjærer dem opp i ca 2 cm tykke skiver.

Maki med laks, avokado og vårløk
4 ark nori
6 dl ferdig sushiris
150 g salmalaks i tynne strimler
1 avokado i tynne skiver
2 vårløk i tynne ringer.
Legg noriflaket på med den blanke siden opp på bambusmatten. Ha på den klebrige risen og legg den utover halve noriflaket, ca 1 cm tykt lag. Legg på ¼ av laksen i en stripe midt på risen. Legg på avokado og vårløk. Start med å rulle noriarket fra den sida hvor risen er, og rull tett med bambusmatten. La rullene hvile litt, før du skjærer dem opp i ca 2 cm tykke skiver.

Sashimi(刺身) består av biter av rå fisk eller andre sjødyr og som serveres med tilbehør som for eksempel wasabi, syltet ingefær og soya. Også tynne, rå strimler av oksekjøtt kan inngå i sashimi. Jeg bruker gjerne Salma til sashimi og serverer med Ponzu. (Se sim salma bim )






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar