søndag 27. oktober 2013

Søppelmat på alle fat

Inspektør Bjørn fikk en glitrende ide før skoleåret startet. Jeg var noe skeptisk, kanskje fordi jeg skjønte at det var jeg som fikk jobben. Om vi skal drive med fokus på miljø, så bør vi vel gjøre det på en måte som gjør at elevene ser hva som blir kastet og hva vi kan gjøre med det. Eller noe som hørtes omtrent slik ut, var det Bjørn, sa. Og så kom fortsettelsen, hva om vi går på en lokal butikk og får all maten de kaster der en dag i uka. Og så lager vi et valgfag som vi kaller søppelmat. Målet er å bevisstgjøre elevene på hva som kastes i samfunnet vårt, og hvordan man skal se om maten fortsatt er bra.

Det tok litt tid før vi kom i gang, og natta før første valgfagsdag hadde jeg mareritt om hva vi kunne få. Og det var det rett og slett ingen grunn til. Det bugnet av mat, og elevene og jeg bestemte oss for å lage en superkvelds til alle elevene. Det var mye mat, men likevel noe som manglet, derfor måtte vi sette noen premisser for valgfaget. Dersom vi laget kveldsmat til alle, kunne vi kjøpe inn varer for 200kr, i tillegg bruke av det som var laget til middag. Det legges til grunn at maten gikk ut på dato samme dag.
Store mengder mat, som blir til valgfagsprosjekt.

En av de fine tingene er at man i slike sammenhenger kan undervise litt om hvordan kjøtt skal se ut, og hvordan man både kan se og lukte om det er bra. Vi samlet alle råvarene, og elevene og jeg så på hva vi kunne få ut av det vi hadde fått. I fellesskap laget vi følgende meny:

Shepherd's pie
Laks med pesto og lapskausblanding
Blåskjellsuppe
Steinbit på karamelliserte grønnsaker
Svinekamgryte
Stekt pepperbiff
Grønn salat
Panert kylling
Stuet spinat

Jeg skriver oppskrifter underveis, og har tilpasset dem til fire personer. Blåskjellsuppe, stekt pepperbiff, grønn salat og stuet spinat er det ikke oppskrifter på her, men tilsvarende oppskrifter finnes andre steder i bloggen.

Shepherd's pie
400 g kjøttdeig
100 g kjøttpølse/ andre kjøttrester
1 båt hvitløk
1 gul løk
salt
rosmarin
pepper
potetstappe av ca 600 g kokte poteter, 2-3dl melk, 2 egg
150 g revet ost.

Stek kjøttdeig, løk og hvitløk og ha i eventuelle andre kjøttrester. Vi hadde kjøttpølse som vi blandet i, i tillegg brukte vi litt sopp. Smak til med salt, rosmarin og pepper. Ha kjøttblandingen i en ildfast form og lag potetstappe som legges over kjøttblandingen. Strø over ost og stek formen på 200 grader i ca 15 minutter.

Steinbit på karamelliserte grønnsaker.
600 g steinbit eller annen hvit fisk
600 g gresskar
2 røde paprika
2 gule løk
1 ss brunt sukker
1 ss balsamico
salt
pepper
timian
olivenolje

Del gresskaret i ca 2x2 cm biter, og løk og paprika i strimler. Ha grønnsakene i en ildfast form og ha på olivenolje, sukker og balsamico. Stek grønnsakene på 200 grader i ca 40 minutter, rør underveis, og pass på at det ikke blir brent. Del fisken i biter på ca 3x3 cm. Ta formen ut av ovnen, legg på fisken og ha på salt, pepper og timian. Stekes i ca 5 minutter til fisken er klar.

Svinekamgryte
Denne gryta er sikkert fin med mange kjøttrester. Og den ble overraskende god.

600 g kokt svinekam (bayonneskinke er sikkert også fint)
1 gul løk
2 båter hvitløk
1 gulrot
2 ss tomatpure
1 boks hakkede tomater
2 ss olje
salt
pepper
timian
sorte oliven

Del grønnsakene i terninger, og fres dem i kjelen. Stek kjøttet i panne, så det får litt farge. Ha tomatpure og hakkede tomater over grønnsakene og tilsett kjøttet. Smak til med salt, pepper og timian. Ha i sorte oliven til slutt.

Panert kylling
1 stor kylling
4 skiver tørt brød
30 g bacon
1 båt hvitløk
1 ss timian
1 ss smør
2 ss olje
salt
pepper
1/2 sitron

Rens kyllingen, salt den innvendig og fyll den med sitronbåter. Gni kyllingen med salt og pepper og lag en panering av brød, bacon, hvitløk og timian. Smør kyllingen inn med smør og olje og vend den i paneringen. Stekes på 170 grader i ca en time.

Pestolaks med lapskausblanding
600 g laks
3 ss pesto (ferdig er fint,  oppskrift her http://www.livelaga.blogspot.no/2012/11/pestolaks.html )
1 pose lapskausblanding
salt og pepper

Ha lapskausblandingen i ei ildfast form, og ha på ca 1 ts salt. Legg laksen over lapskausblandingen, ha på salt og pepper og gni pesto over laksefiletene. Stekes på 200 grader i ca 15 minutter.Klassisk overfylt elevtallerken.
 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar