tirsdag 24. januar 2012

Nyttårsballtapas for folkehøgskoleelever

Jeg er så heldig å ha en av verdens beste jobber. Vanligvis består den av litt undervisning, litt økonomi, litt papirarbeid, litt telefoner, mye prat og enorme mengder kaffe. Midt i januar, skulle elevene ha nyttårsball, og jeg bestemte meg for å bruke en lørdag til å lage mat for elevene. Veldig koselig å jobbe en dag på kjøkkenet sammen med Anne, og det viste seg at vi var et godt team! Vi laget mat til 80, litt store posjoner, så her er det beregnet til tapas til ca 8. Alle rettene kan stekes på ca 200 grader.

Dette ble servert:
  • Kjøttboller med chili*
  • Scampi med sweet chili*
  • Tomatfylt kylling*
  • Svinefilet med spekeskinke
  • Pai med spinat, paprika og løk
  • Ovnsstekte totenpoteter*
  • Kikert og avokadosalat
  • Falaffel
  • Grønn salat
  • Tomatsalat*
  • Tomatsalsa*
  • Appelsinaioli*
  • Urterømme
  • Foccaccia*

Noen av oppskriftene har jeg laget tidligere, mens en og annen rett var helt ny. Jeg lager ofte ulike typer pai, og denne ble en god variant. Rettene uthevet med stjerne har oppskrift her.

Kjøttboller med chili
500 g kjøttdeig
1/2 løk
1/2 kinesisk hvitløk
2 ss hakkede friske urter (persille, timian)
1/2 ts tørket rosmarin
1/2 rød chili
1/2 skive tørt brød
1/2 dl vann
1 ts salt
1 ts bakepulver
1/4 ts pepper

Kjør alle ingrediensene utenom kjøttdeigen i foodprosessor til det blir en jevn masse. Har du ikke foodprosessor må alt finhakkes. Bland inn kjøttdeigen og kjør det sammen i foodprosessoren. Lager du den for hånd må du blande til det er greit å forme boller. Lag kjøttboller med diameter på ca 2 cm og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Kjøttbollene kan ligge tett. Stekes på 200 grader i ca 10-15 minutter. (Som du kanskje legger merke til, er oppskriften egentlig laget til 1 kg kjøttdeig)

Fylt kyllingfilet med soltørket tomat, basilikum og parmesanDette trenger du
4 kyllingfileter
8 blader basilikum
4 soltørkede tomater
4 strimler parmesan/ revet parmesan
Salt og pepper

Slik gjør du:
Snitt kyllingen på langs slik at du får en stor flate.. Det er lurt å la filetene ligge en halv time i romtemperatur, slik at kjøttet er temperert før det tilberedes.

Legg på basilikumblader, legg på finhakkede soltørkede tomater og parmesan og litt salt og pepper. Istedet for parmesan, smaker det også godt med fetaost, både som fyll og som ostedryss til slutt.

Rull sammen filetene og legg dem over i en smurt ildfast form. Dryss over litt salt, pepper og revet ost. Stek i ovn på 200 °C i ca. 20 minutter. Ta filetene ut og la dem hvile i noen minutter før de skjæres opp.

Kyllingrullene kan fint serveres som en del av en tapas. Skjær kyllingrullene opp i skiver og sett dem på for eksempel en liten skive loff.

Et annet fyll til kyllingen kan være pesto, jarlsbergost og spekeskinke

Scampi med sweet chili
500 g rensede scampi
1-2 dl sweet chilisaus på flaske

Rens scampiene, og sørg for at tarmstrengen er fjernet. Ha scampiene i en ildfast form og hell over sweet chili. Stekes på 200 grader til de er rosa. (Bruker du ferdig kokte scampi, skal de bare varmes)

Varm tomatsalsa
to bokser tomater
en middels stor løk
to båter hvitløk
1/2 rød chili
1 / 2 ts salt
2 ss balsamico
1 ss sukker
1 / 2 ts tørket timian

olje til steking

1. Finhakk løk og hvitløk. La dem surre i olje til de er myke.
2. Bland inn tomatboksene og krydder. Ha i balsamico og sukker.
3. La koke i 20 og gjerne lenger minutter. Smak til!
4. Denne salsaen kan brukes i forskjellige typer varme retter, og også som dip til tortillachips - men også da helst oppvarmet.  Når den er kald kan den stå i lukket boks i kjøleskap en god ukes tid.

Ovnsstekte småpoteter med salt og rosmarin
1 kg små poteter
5 kvister frisk rosmarin
4 båter hvitløk delt i to
flaksalt
pepper

olivenolje

Kok potetene i ca 10 minutter. Legg poteter, rosmarinkvister og hvitløk i en ildfast form, og ha over olje. Alle potetene skal ha olje rundt seg. Strø på flaksalt. Stekes på ca 200 grader i 25 minutter, eller til de er møre og gyldne. Kvern pepper over potetene





Frisk tomatsalsa

4 store plommetomater
1/2 rød paprika
1/4 agurk
1/2 rød løk
1 båt hvitløk
20 blader frisk basilikum
3ss olivenolje
3 ss balsamico1 knivsodd salt og pepper

Del alle grønnsakene i terninger som ikke er større enn 1x1 cm. Hvitløken og halvparten av basilikumbladene finhakkes. Bland alle grønnsakene, balsamico og olivenolje, salt og pepper. Pynt med resten av basilikumbladene.


Appelsinaioli
Dette trenger du:
2 eggeplommer
1 båt hvitløk
½ ts revet appelsinskall
2 ss appelsinsaft
4 dl olivenolje
Salt
Slik gjør du: Ha eggeplommene, hvitløk, appelsinskall i en bolle (litermål bruker gjerne jeg) Bruk stavmikser og hell olivenoljen i eggemassen mens du pisker. Aiolien blir en fast majones. Smak til med appelsinsaft og salt.

Foccaccia
1 kg hvetemel
1 ss maldonsalt
8 dl vann
25 g gjær

2 dl olivenolje
1 ss maldonsalt
1 ts rosmarin

Bland ut gjær i vann, bland sammen mel, salt og væske. La deigen heve til dobbelt størrelse, og hell den i ei stor ildgast form/ langpanne med bakepapir. Lag hull i deigen med fingertuppene, og strø over salt og rosmarin. Hell på olivenolje. Stekes på 200 grader i ca 45 minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar