onsdag 17. juni 2015

Og den som var en løvetann...

Da vi var små, ble vi sendt ut i hagen for å plukke løvetann til løvetannvin. Barnearbeid, som vi faktisk fikk nyte 18 år senere, da det dukket opp ei gammel flaske med løvetannvin i kjølerommet. Løvetannvinen var frisk, med en litt gressaktig smak. Og vi syntes faktisk at løvetannvin var så vellykket at vi laget det til brors bryllup. Vi testet ut to varianter, en med og en uten de grønne kronbladene. Vinen med de grønne kronbladene ble absolutt best. Så fikk jeg smake løvetannsirup hos ei venninne tidligere i juni, og denne syntes jeg smakte litt mindre enn jeg husket at vinen gjorde. Derfor måtte jeg jo teste det ut. 
 Jeg plukket ca tre liter med løvetannblomster, dette tok ikke mer enn 15 minutter, så det var overraskende raskt gjort.

Oppskriften lyder som følger, dette ble akkurat en liter sirup:
3 liter løvetann med kronblader
1 økologisk sitron
1 1/2 liter vann
1 kg sukker

Skyll løvetannblomstene og ha dem i en kjele. Hell over 1 1/2 liter vann og en sitron skåret i skiver. Kok blomstene i ca 30 minutter, og la det hele avkjøles. Det kan sikkert stå natten over, men jeg silte av blomstene etter ca tre timer. Jeg var nøye på å sile saften, slik at det ikke blir grums i sirupen. 

Saften helles tilbake i gryta, ha i sukker og kokes til sirupskonsistens. Glassene ble vasket, og sterilisert, og lokkene satt på kok.
For å få en fin effekt i sirupen, tørket jeg de gule bladene fra 5 løvetann og hadde dem i tre av glassene. Så helte jeg i sirupen, og snudde glassene på hodet. De ble ganske så fine.

Og faktisk veldig godt. Godt til jordbær og is, og veeeeldig godt til blåmuggost. Hurra!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar