onsdag 28. desember 2011

Kveite ble årets julefisk

2. juledag hadde vi som vanlig fisk til middag. Denne gangen var det helstekt kveite med bakt paprika, smørstekt purre og ovnsstekte poteter. Fantastisk godt, og jeg glemte selvfølgelig å ta bilder.... Bildet er fra nyttårsmiddagen.

Helstekt kveite
3 kg hel kveite, renset og klar
50 g maldonsalt
15 laurbærblad
15 halve skiver sitron+resten av sitronen
1 glass hvitvin
Malt pepper

Skjær skrågående snitt i kveita, ca 15 snitt tilsammen, både over og under. I snittene putter du et laurbærblad og en halv skive sitron. Salte kveita både utenpå og inni. Ha resten av sitronen inne i kveita, sammen med hvitvin.

Kveita steines i ovn på 200 grader i ca 3/4 time. Kveita er klar når den er ca 55 grader. Legg kveita på et stort fat, trekk av skinnet og strø over granateplekjerner, sitronskiver og finhakket persille.

Smørbakt purre
Smørbakt purre er en klassiker på Toten. Egentlig er det nok å putte biter purre i ei gryte og ha nok smør til at det dekker purrene, og la det surre på svak varme i ca minutter. Jeg laget en variant som er litt inspirert fra en rett jeg fikk i Vietnam.

Smørbakt purre med Vietnaminspirasjon
3 båter hvitløk
4 sjalottløk
6 purre
2 stenger sitrongress
1 dl kalvekraft
250 g smør
2 ss soyasaus
2 ts fiskesaus

Finhakk sitrongress, sjalottløk og hvitløk og la det surre på svak varme med 2ss smør. Rens purren, og skjær den i ca 4 cm lange biter. Ha purren i gryta. Ha på kalvekraft, soyasaus og fiskesaus og la det hele koke i ca fem min. Ha på resten av smøret og la det trekke i ca 40 min.

Bakt paprika med kapers
3 paprika i ulike farger
2ss smør
1/2 glass kapers
20 sorte oliven

Skjær paprika i litt grove biter. Putt dem i en kjele med 2 ss smør eller olje. La dem steke/bake i ca1/2 time. Bland inn kapers og oliven ved servering.

Ovnsstekte mandelpoteter var veldig godt til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar